Noen ord med Jørn Heggset fra Sintef på GE sin konferanse om digital strøm

Jeg møter Jørn etter hans foredrag om feil og avbruddsrapportering i det norske elnettet, og får slått av noen ord med han. Jørn gir uttrykk for at han synes det er veldig spennende å være med på GE sin konferanse om digital strøm, og liker muligheten til å kunne få innblikk inn i nye områder han ikke har så mye erfaring i fra før. Han ser noen fellestrekk mellom tjenestene som brukes på strøm og på f.eks vann. Smallworld er med andre ord en platform som kan brukes til mye.

Jørn sier han ikke har vært mye på slike konferanser, men han synes det er veldig interessant å se utstillingene som er her og høre forelesningene og få med seg hva slags utfordringer og løsninger de andre som er her har å fortelle om. Det er mye å lære av, rett og slett.

GE sin konferanse er en fin måte å få overblikk over hva som er mulig. Konferansen har en imponerende størrelse, og det er en fin plass for å lære mer om GE. At 1/4 av strøm i verden er levert med strøm fra GE, for eksempel, er imponerende mye.

Jørn liker denne muligheten til å få utvidet horisonten med å lære om andres erfaringer, han får større innsikt i nye områder, og han synes det er interessant å lære om utfordringene de har andre steder enn i Norge og hvordan de løser dette.

Han fremhever smart grid som et spennende konsept og et godt mål å jobbe mot. Han tror at norske nettselskaper kommer til å begynne i det små, men det er definitivt grunn til å tro på at dette er fremtiden. Han påpeker at det er viktig å se fremover i planleggingen når du skal skifte ut/gjøre vedlikehold på utstyr. Skaff deg informasjon om hvordan verden kommer til å se ut om 10-20 år. Ikke bygg for i dag, for det er utgått i morra. Sørg for å ha perspektivet i orden når du fornyer.

Se bare på de siste 20 årene som har gått siden energiloven kom i orden. Vi har fått nye måter å tenke på, og vi vektlegger andre ting nå enn da. Vi har sett et strømmarked som har svingt fra før energiloven, til et rent økonomisk perspektiv med, så over til teknologien. Nå ser vi at dersom du har grunnlaget skikkelig på plass kan gode IT-systemer være til god hjelp. Det er klart, å effektivisere kan være en hard jobb, men om du har gode idèer til hva som må gjøres, så kjør på, vær sta og ikke gi opp. Det krever hardt arbeid, men det er verdt det.