Regionale netteiere velger Smallworlds nye Smallcloud

Smallworld Systems AS har i løpet av det siste halve året levert sin nye Smallcloud til flere regionale eiere for dokumentasjon av deres fiber- og coaxnett. Smallcloud er velprøvd Smallworld og Smallmap programvare, pakketert som en abonnementsbasert tjeneste “i skyen”.

Smallcloud er tilpasset netteiere med 2 000 – 20 000 aksesser, og som ikke ønsker å kjøpe programvare som skal installeres og driftes på egne servere. Tjenesten er tilsvarende den som benyttes av de store nasjonale telekom-selskapene, men med en prismodell som passer for 1-5 fullbrukere og 10-50 web-brukere.

Høyhastighetstilbyder og Altibox-partner Fiber1, med 16 000 kunder i Buskerud, Akershus og Oppland, er en av aktørene som har valgt Smallcloud for å dokumentere sitt nett. – Vi benytter denne løsningen for våre kunder i Lier og Asker, og er veldig fornøyd med den, sier Morten Øren i Fiber1.

Bransjefellesskapet Forenede Kabeloperatører, kjent som Fokab AS, har anbefalt Smallcloud for sine medlemmer, og i startfasen har fem netteiere fra Jæren i syd til Bardufoss i nord satset på løsningen fra Smallworld Systems AS.

Jeg har god erfaring med Smallworld fra min tidligere jobb med dokumentasjon og planlegging av telenett hos Relacom, og ser frem til å kunne utnytte min kompetanse til hjelp for mange lokale netteiere som har veldig ulike utgangspunkt når det gjelder nettdokumentasjon, fastslår Kristian Sundsvold, innleid systemadministrator for Fokab AS.

Smallworld fra General Electric (GE) er et av verdens mest anerkjente systemer for dokumentasjon av fastnett, og har vært i bruk hos de største norske teleselskapene i en årrekke. Systemet inneholder både tekniske spesifikasjoner og geometrisk informasjon, for presentasjon i kart av alle komponenter og relasjonene mellom disse. I tillegg til dokumentasjon av selve nettet, med traséer, kummer og skap, vil også logiske forbindelser ende-til-ende og alt innhold i noderom og sentraler kunne legges i den samme databasen.

Smallworld System AS gjør tilpasninger for norske forhold i GEs programvare, og har også utviklet web-løsningen, Smallmap, som tilgjengeliggjør nettdata på bl.a nettbrett og smarttelefoner ute i felt. Slik kan netteiere samhandle effektivt og papirløst med planleggere, entreprenører og landmålere, uansett om de er egne ansatte eller eksterne leverandører.

Smallcloud vil bidra til et kvalitetsløft hos regionale aktører innen fiber- og coaxnett når det gjelder planlegging, utbygging, innsalg, leveranse og drift gjennom at disse nå får tatt i bruk et helhetlig og slagkraftig verktøy.

Vi har store forventninger til at flere regionale eiere av fiber- og coaxnett vil få øynene opp for Smallcloud og de muligheten som ligger i løsningen, sier daglig leder i Smallworld Systems AS Albert Bjørnsund. – Det er mange netteiere som har en jobb å gjøre her, og vi skal hjelpe dem i gang med riktig verktøy og kompetanse, forsikrer Bjørnsund.